Medisch centrum Nova

MC NOVA

Besnijdenis

Besnijdenis

Mc nova werkt samen met dunya besnijdenis. voor meer info en voor het maken een afspraak kijk op https://dunyabesnijdenis.nl/

Algemene informatie

De besnijdenissen worden verricht bij jongens en mannen. Een besnijdenis is het verwijderen van de voorhuid van het mannelijke geslacht. Het is een eenvoudige en vooral kleine ingreep die poliklinisch kan worden uitgevoerd. Redenen voor een besnijdenis kunnen van preventieve aard, cultureel, medische, hygiënische en cosmetische aard zijn. Tevens kunt u hier terecht voor het corrigeren van een eerdere besnijdenis.

Jongens besnijdenis

De besnijdende arts zal uitvoerig naar de gezondheid van het kind informeren. Hij/zij zal controleren of er geen medische redenen zijn waarom de besnijdenis niet door kan gaan. Tevens zal hij/zij eventuele vragen van de ouders beantwoorden.

Behandeling

 • Voor de besnijdenis zal de jongen het medicijn Midazolam krijgen om slaperig/suf te worden. Zuigelingen onder de 8 maanden krijgen dit medicijn niet. Het medicijn zal toegediend worden via de neus als neusspray. Omdat het middel snel werkt, zal de jongen na enkele minuten al rustig worden of ontremd raken. Hij valt niet in slaap! Als het middel ingewerkt is, zal de arts de penis met een markeerstift markeren en vervolgens de penis met enkele injecties verdoven. De injecties kunnen even pijnlijk zijn.
 • De arts controleert door het voorzichtig knijpen in de voorhuid met een klemmetje of de piemel goed verdoofd is. De jongen mag dit niet meer voelen. Als de verdoving onvoldoende is, dan wordt er verdovingsvloeistof bijgespoten.
 • De voorhuid wordt als het nog geplakt is aan de eikel, losgemaakt. Hierna zal de voorhuid weggeknipt worden middels een coagulator. Dit apparaat snijdt en schroeit de vaten tegelijkertijd. Vervolgens wordt de huid van de piemel met weefsellijm geplakt. Deze lijm zal binnen enkele dagen na douchen vanzelf afvallen. De arts kan ook enkele hechtingen plaatsen. De jongen kan zijn luier of onderbroek weer aandoen.
 • Patiënt kan na de besnijdenis naar huis. Ongeveer 30 minuten na de besnijdenis begint de verdoving uit te werken. Dan kan wat napijn optreden maar dat duurt dan meestal een korte periode. Paracetamol geeft dan goede pijnstilling. De lijm zal vanzelf loslaten en de hechtingen lossen vanzelf op na 3 tot 6 weken en hoeven niet te worden verwijderd. Voor ouders is de besnijdenis van hun zoon een bijzondere gebeurtenis. In onze praktijk zijn de ouders bij de ingreep aanwezig om hun zoon af te leiden en gerust te stellen. Neem zijn lieveling knuffel of tablet, waar hij mee kan spelen Niet meer dan vier familieleden gaan mee in de behandelkamer, anders wordt het te druk. De jongen kan in traditionele kleding worden besneden en er mag tijdens de ingreep worden gefotografeerd. Uiteraard mag dit de arts niet hinderen tijdens de uitvoering van de besnijdenis.

Wanneer kan de besnijdenis niet doorgaan?

 

 • Als de ouders of wettelijke verzorgers niet volledig achter de besnijdenis staan: zij moeten beiden de toestemmingverklaring hebben gelezen en ondertekend.
 • Als de jongen op de dag van de besnijdenis ziek is en/of koorts heeft.
 • Als de jongen kort voor de besnijdenis een vaccinatie heeft gehad.
 • Als de jongen medische problemen heeft en naar het oordeel van de arts daarom niet kan worden besneden, zoals forse luieruitslag, krentenbaard of wanneer de jongen lijdt aan een ernstige ziekte.
 • Als de jongen veel buikvet heeft op zijn onderbuik, waarin de piemel
  ‘verstopt’ zit. In dit geval moet de besnijdenis worden uitgesteld tot de
  jongen wat ouder is en het buikvet is verdwenen.
 • Als de jongen hypospadie heeft. Dat is een aangeboren afwijking van de piemel, waarbij de opening van de plasbuis niet op de top van de eikel zit maar lager op de schacht. Een jongen met hypospadie moet mogelijk worden geopereerd door de kinderuroloog, waarbij de voorhuid wordt gebruikt om de opening te sluiten.

Het is belangrijk dat ouders weten dat een besnijdenis soms niet kan doorgaan, zeker als na de besnijdenis een familiefeest is georganiseerd. Bij twijfel over de gezondheid adviseren wij om een consultafspraak te maken. Hier zijn kosten aan verbonden, maar deze worden verrekend met de kosten van de besnijdenis.